"Kiinteiden kokeilu"

On tällekkin hommalle taas nimi annettu: Kiinteiden kokeilu. 
Miksi ei voi puhua vaan ruoan maistelusta tai syömisen harjoittelusta tai.. nojoo, mennäänhän asiaan. Aloitimme rutkupyllyn kanssa näiden kiinteiden ruokien kokeilun maissivellillä, jota tekee Valio. Eli siis Valio Onni maissivelli. Kokeilimme aluksi sitä niin, että sekoitin vähän kerrallaan velliä korvikkeen joukkoon. Ja pikku hiljaa päivä päivältä lisäsin määriä. Kun totesimme, että maissivelli on huippua, teimme saman Valio Onni porkkanaperunavellillä. Sekin toimi. Tadaa. Ei hankaluuksia. Rutkun ollessa viikkoa vajaa 4kk teimme mieheni kanssa erittäin rikollista toimintaa ja annoimme rutkun maistaa luumusosetta.  (KAUPASTA OSTETTUA EIKÄ ITSE KASVATETTUA JA SOSEUTETTUA OMG!!!)
Aluksi rutku ihmetteli, mitä sose on, mutta luumusta on pikkuhiljaa tullut rutkun suosikkia. Lisäsimme sosekokeiluihin pikkuhiljaa eri kasviksia ja hedelmiä, annoimme aina vain pari lusikallista kerrallaan uutta makua. Rutku on siitä kätevä vauva, että se ei ole reagoinut kuin hymyilemällä ja olemalla iloinen, oma itsensä näiden kokeilujen aikana. Tällä hetkellä rutku on 5kuukautta + 1 viikon vanha ja soseita + puuroa menee jo useamman kerran päivässä, ja TATTADAA ennenkuin alatte mitään kyseenalaistaa ja miettiä, tämä on keskusteltu neuvolan hoitajan kanssa ja se on ERITTÄIN JEES hänenkin mielestään. Imetän silti rutkua päivittäin useita kertoja päivässä, sose-/vellihommien yhteydessä. Ja aamulla ensimmäisenä rutku saa ehtaa mammanmaitoa vielä. 


(Ei se ekalla kerralla tainnut niin hyvälle maistua..)


Soseiden syönnin aloittamisesta ei vaan kamalasti ole selkeää ohjetta. Kaupan valmissosepurkeissa lukee 4kk alkaen jne, mutta silti joka paikasta suolletaan, että "vauvan tärkein ravinnonlähde on äidinmaito inttiin asti". Ei sitten näiden ohjeiden toitottajat ole ajatelleet, että myös vauvat ovat yksilöitä, ja osalla on valmiuksia jo aiemmin syödä näitä "kiinteitä"? Meidän rutku ainakin alkoi nukkumaan levottomasti ja heilumaan unissaan, joten siksi aloitimme silloin ne vellikokeilut - heiluminen loppui ja hyvät unet jatkui. Onko siinä sitten jotain pahaa? Monessa paikassa lukee myös, että vellien syöttäminen on itse saatanasta. Joo, niin se varmasti on. Itse saatanasta on myös täysin terve ja hyvinvoiva, onnellinen reilu 5kk vauva, joka alkaa kiljumaan ilosta nähdessään vellipullon. Soseistakin rutku tykkää kovasti, ehdottomiksi lemppareiksi on valikoituneet luumu ja omena. Porkkanabataatti kasviksista on kans rutkun mielestä ehtaa herkkua. Puuron syöntiä vielä rutku vielä treenaa, koostumus tuntuu ilmeisen hassulta suussa. 



Meitä tuoreita äitejä myös peloitellaan valmissoseiden sisällöllä. "Tee itse soseet niin tiedät varmasti, mitä ne sisältää"- on yleisin pikku lause, mitä saa kuulla. Onhan ne itsetehdyt soseet varmasti helppoja, hyviä ym. En sitä kiellä, mutta ei ihmiset voi puhua pahaa myöskään valmissoseista, jotka on suunniteltu ja tehty nimenomaan vauvojen tarpeet huomioiden. Ei ne silloin voi olla pahasta. Pitää vaan osata katsoa, mitkä ovat omalle lapselleen sopivat soseet ym. 
Niinkuin aina toitotan, tärkeintähän meille kaikille on, että vauva voi hyvin. Miksi sitten tämä aihe jakaa niin paljon mielipiteitä? Miksi ei voida vain ajatella, että tietty perhe haluaa tehdä asiat tietyllä tavalla, ja sillä se. Miksi on normaalia, että nimenomaan äidin toimintatapoja kyseenalaistaa toiset äidit, kun eikö se olisi helpompaa, että äidit tukisivat toisiaan, vaikkeivät olisikaan samaa mieltä jostain asiasta? 

Kommentit